New House, Monks Kirby

Hayward Smart Architects were commissioned to create an individual house for a retired couple on land adjacent to their existing family home. The development of this site was limited by its location in the Conservation Area, its proximity to Green Belt and local planning policies. After careful considerations and a proactive dialogue with the planning department planning permission was granted. Specific attention has been given to ensure that the proposed house satisfies the criteria for Lifetime Homes.

The client’s priority was to have a low maintenance, well insulated modern home to suit their needs as an elderly couple. The result is a contemporary home which is sympathetic to its surroundings incorporating energy saving installations. The front of the property is very restrained with simple brick gables, large overhanging eaves and a sweeping drive to the entrance. To the rear, the house opens up to the garden with large expanses of glass and sliding doors within bespoke oak framing. This private elevation creates architectural interest with different planes, raised above the garden level. Solar gain is controlled with a large overhanging roof above the terrace.

The house incorporates a ground source heat pump served by photovoltaic panels to provide heating and hot water. It is highly insulated to further reduce energy consumption and C02 emissions.

Related Entries