Brookside Cottage

Located in Oxfordshire on the edge of the Cotswolds, Brookside Cottage is a Grade 2 listed detached property on 3 floors, constructed of natural stone under a stone slate roof. The principal entrance is not visible from the approach and the reception rooms do not relate to the attractive gardens, which rise to the rear of the property.

The owners were looking for a way to engage more with the garden and improve the entrance arrangement, without affecting the character of the listed building.

The solution is a contemporary garden room extension incorporating a new entrance hall, study and downstairs cloak room. The new addition responds to the house by the use of similar materials, but they are used with contemporary detailing. To the ‘public’ entrance elevation the appearance is very traditional with the only flavour of anything different emphasised by a curving wall, which leads you to the new oak entrance door. However, to the rear, the extension takes on a striking transformation in character. A feature ashlar stone fireplace with modern woodburner provides a focal point within the new garden room. This is reflected externally with a dominant central chimney flanked by frameless glazing to the gable. The contrasting use of ashlar stone and dressed walling stone further emphasises the change from traditional to contemporary detailing. A large glazed oak sliding door gives access to a new terrace area, stepping up to the higher garden area. The new building links the existing building to the garden both visually and functionally.

Related Entries